PK-Fretit

Frettien yleisimpiä sairauksia

Pienenä eläimenä fretti saattaa mennä hyvinkin nopeasti huonoon kuntoon, joten jos fretilläsi esiintyy jotain epänormaalia esim. väsymystä, ruokahaluttomuutta, juomattomuutta, oksentamista, ripulia, sierain- tai silmävuotoa, yskää tms. otathan yhteyttä eläinlääkäriin.

Penikkatauti

Koirien penikkatauti tarttuu myös fretteihin ja on näillä aina 100% tappava. Siksi fretit pitäisi rokottaa joka vuosi penikkatautia vastaan. Penikkataudin aiheuttaa virus, joka tarttuu mm. hengitystie-eritteiden, virtsan tai ulosteiden välityksellä. Oireina esiintyy ruokahaluttomuutta, kuumetta, oksentelua, ripulia ja leuan alle ja nivusiin tulee ihottumaa. Myös tassujen anturat paksuuntuvat ja halkeilevat. Hoitoa ei ole, mutta tauti voidaan ehkäistä rokottamalla. Tämän hetken rokote on Febrivac dist.

Aplastinen anemia

Kaikki frettinaaraat joita ei käytetä kasvatukseen (mikä taas on monimutkainen ja paljon perehtymistä vaativa asia) tulee steriloida. Pitkittynyt kiima ja estrogeenin eritys aiheuttavat luuytimen toiminnan heikkenemisen, punasoluja ei enää muodostu ja fretille tulee vakava anemia, mihin fretti yleensä kuolee. Oireina on väsymys, apaattisuus, ulkosynnyttimien turvotus, verensekainen uloste ja limakalvojen vaaleus. Jo neljä viikkoa jatkunut kiima saattaa aiheuttaa anemian.

Influenssa/Flunssa

Ihmisen flunssa voi tarttua frettiin ja fretti voi tartuttaa flunssan ihmiseen. Flunssan oireita ovat aivastelu, yskä, kuume, väsymys, ruokahaluttomuus sekä sierain, ja/tai silmävuoto. Hoitona lepo, rauhallinen paikka, vedoton tila ja riittävästi nestettä. Jos oireet pitkittyvät, tai fretillä ilmenee hengitysvaikeuksia, se lopettaa syömisen kokonaan tai väsähtää totaalisesti on syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin.

Korvapunkit

Frettien yleisin loinen on korvapunkki. Vaikka tartunta voi olla täysin oireeton, usein esiintyy voimakasta korvien rapsuttelua ja pään ravistelua. Korviin kertyy tummaa "kahvinporomaista" vaikkua. Tartunnan voi varmistaa mikroskooppinäytteellä, joskaan näytteissä ei aina punkkeja näy vaikka niitä olisikin. Eläinlääkäriltä saa korvapunkkeihin ivermektiini- tai stronghold-loishäätölääkkeen. Apteekin käsikauppalääkkeet ovat lähes tehottomia fretin korvapunkkeihin. Hoitamattomuudesta voi seurata korvatulehdus ja pitkittyessä jopa kuuloelinten vaurioituminen ja kuurous.

Suolitukos

Suolitukos on yksi frettien yleisimpiä kuolinsyitä. Freteillä on valitettava taipumus syödä niille sopimattomia materiaaleja esim. kumia, vaahtomuovia, kankaita yms. Koska materiaalit eivät sula ruoansulatuskanavassa niistä aiheutuu joko osittainen tai täydellinen tukos. Oireina ovat ripuli, ohut nauhamainen uloste, ummetus, oksentelu, hampaiden narskuttelu, suun raapiminen, naaman hankaaminen, väsymys ja ruokahaluttomuus. Ensiapuna fretille voi antaa parafiiniöljyä 1-2 ml kerralla, kannatta kuitenkin muistaa että parafiiniöljy tekee suojaavan kalvon suoliston pinnalle ja mikään ravinto ei imeydy tänä aikana. Kaksi päivää on maksimi aika parafiini kuurille. Mikäli parafiiniöljy ei auta yhtään tai eläin on huonossa kunnossa kannattaa se viedä heti eläinlääkäriin. Vierasesine ei usein näy pelkässä röntgenissä vaan vaaditaan varjoainekuvaus Vierasesine poistetaan yleensä leikkaamalla.

Vatsataudit

Fretti saattaa saada myös vatsataudin, mikä voi ilmentyä oksenteluna tai ripulina. Jos fretti oksentelee/ripuloi pitäisi syy aina selvittää. Pienenä eläimenä fretti kuivuu todella nopeasti ja raju oksentaminen tai ripuli saattaa viedä eläimen äkkiä huonoon kuntoon. Huolehdi, että eläin juo riittävästi. Veteen voi laittaa apteekista saatavaa nutrisal- jauhetta, mikä auttaa neste- ja suolatasapainon ylläpitämisessä. Ensiapuna eläinlääkäri voi myös nesteyttää fretin.

Lymfooma

Yksi tavallisimmista pahanlaatuisista kasvaimista freteillä. Saattaa ilmestyä mihin tahansa kudokseen, yleisimmin maksaan tai pernaan. Oireina yleensä laihtuminen, ruokahaluttomuus ja väsymys. Tauti etenee yleensä hyvin nopeasti ja ennuste on aina huono. Joissain tapauksissa oloa voidaan helpottaa ja elinaikaa pidentää lääkehoidolla.

Lisämunuaisongelmat

Lisämunuaisongelmat aiheuttavat usein karvanlähtöä, jossa ensioireena on hännän karvan ohenemista. Karva lähtee yleensä ohenemaan keväällä, kun luonnollisen valon määrä lisääntyy ja karva kasvaa useimmiten syksyllä taas takaisin. Turkki voi ohentua myös hännän tyvestä, levitä takaosaan ja kylkiin, joskin karvan oheneminen saattaa tapahtua myös muualta. Muita oireita ovat naarailla turvonnut vulva johon saattaa myös liittyä limaista vuotoa, uroksilla virtsausvaikeuksia (laajentunut eturauhanen), ihon oheneminen, lihaskato, heikkous, lisääntynyt aggressiivisuus ja uroksilla kiimakäyttäytyminen (yrittää astua naaraita ja toisia uroksia ja merkkailee). Tauti voidaan diagnosoida lähettämällä verikoe USA:n Tennesseen, mutta se ei välttämättä näy testissä vielä parina ensimmäisenä vuotena. Toinen tapa on oireiden perusteella antaa fretille procren-pistos, ja jos sen seurauksena karvat kasvavat takaisin ja vointi muutenkin kohenee on diagnoosi selvä. Ensimmäinen hoitovaihtoehto on leikkaus, jossa muuttunut lisämunuainen poistetaan, mutta jos fretti on huonokuntoinen tai iäkäs voidaan oireita helpottaa procren-pistos hoidolla.

Insulinoma

Insulinoman aiheuttaa haimassa oleva kasvain, joka saa aikaan liiallisen insuliinin erittymisen. Liiallinen insuliinintuotanto laskee fretin verensokeria joka taas aiheuttaa hypoglykemioita eli alhaisen verensokerin aiheuttamia kohtauksia. Oireita ovat laihtuminen, masentuneisuus, apatia, "poissaolokohtaukset", takajalkojen heikkous, koordinaatio-ongelmat, kuolaaminen ja suun raapiminen kohtausten aikana ja pahimmassa tapauksessa kohtauksia jotka aiheuttavat kooman ja sitten kuoleman. Kasvaimet voi mahdollisesti leikata ja vaivaan on lääkkeitä. Tärkeää on , että fretti saa usein ja säännöllisesti proteiinipitoista ruokaa ja hiilihydraatteja vältetään. Tällä ehkäistään verensokerin heitteleminen.

ADV/Aleutian Disease Virus

ADV on ihmisten HIVin kaltainen autoimmuunisairaus. Äärimmäisen tarttuva parvovirus, joka leviää helposti ulosteiden, virtsan, syljen ja muiden eritteiden välityksellä. Myös ihmiset voivat levittää virusta esim. vaatteiden välityksellä, jos ovat olleet kosketuksissa sairastuneeseen frettiin. Fretti voi olla taudin kantaja vaikkei sillä olisi mitään näkyviä oireita. ADV on suhteellisen laajalle levinnyt jo USA:ssa ja yleistymään päin Euroopassa, Suomessa toistaiseksi harvinainen. Ilmenee sitkeänä virustartuntana, joka näkyy valkuais- ja vasta-aineiden "hyperaktiivisuutena", ts. immuunijärjestelmä yrittää koko ajan tuhota virusta ja käy ylikierroksilla. -> stressi elimistölle -> voimistaa viruksen aiheuttamia oireita. Fretin kuolemaksi ei siis koidu itse virus, vaan elimistön puolustautumisen aiheuttamat vauriot. Tautiin ei valitettavasti ole olemassa hoitoa.