Frettinäyttely

Freteillekin järjestetään näyttelyitä, joissa tuomari tai tuomarit pisteyttävät fretit mm. ulkonäön, rakenteen ja käsiteltävyyden mukaan. Näyttelyissä on hyvä mahdollisuus tutustua muihin fretti-ihmisiin ja nähdä monenlaisia frettejä. Usein paikalla on myös frettituotteiden myyjiä. Fretit on jaettu luokkiin sukupuolen, iän, värin ja leikkausstatuksen mukaan. Luokassa palkitaan vähintään luokan ensimmäinen ja jos frettejä on useampi, niin sijoituksia jaetaan useampi (esim. 7 fretin luokassa jaetaan ensimmäinen ja toinen sija). Näyttelypäivän päätteeksi palkitaan näyttelyn paras sekä vastakkaisen sukupuolen paras. Lisäksi valitaan ikäluokkien (juniori, seniori ja veteraani) sekä värien parhaat. Myös tuomari valitsee oman suosikkinsa. Muitakin palkintoja saatetaan jakaa, mutta nämä vaihtelevat näyttelykohtaisesti.

Näyttelyyn valmistautuminen

Frettinäyttelyihin ovat tervetulleita kaikki fretit taustoista riippumatta, kunhan rokotukset ovat kunnossa ja fretti on terve. Ensimmäisenä tulee tietenkin ilmoittautua näyttelyyn. Yleensä tämä tapahtuu sähköpostilla ja viestissä mainitaan näyttelyjärjestäjän haluamat tiedot fretistä ja omistajasta. Tämän jälkeen tulee maksaa osallistumismaksu ja näin vahvistuu osallistuminen näyttelyyn.

Ennen näyttelypäivää on hyvä putsata korvat, leikata kynnet sekä tarvittaessa pestä fretti. Näyttelyssä fretillä tulee olla riittävän iso tila viettää aikaa - playpen aitaus on erittäin hyvä tähän tarkoitukseen. Kuljetuskoppa tarvitaan fretin kuljettamiseen tuomarille. Näyttelyn järjestäjä lähettää osallistujalle tarkemmat ohjeet siitä, miten näyttelypäivä etenee ja mitä fretillä tulee olla mukana (yleensä pohjallinen aitaus tms., hiekkalaatikko, nukkumapaikka, ruokaa ja vettä sekä kuljetuskoppa).

Näyttelypäivän kulku

Näyttelypaikalle saavuttaessa ensimmäisenä tulee suorittaa ilmoittautuminen. Silloin tarkistetaan fretin passi/terveyskortti, jossa tulee olla merkintä voimassaolevista rokotuksista. Myös loishäätö on hyvä olla tehtynä ennen näyttelyä, jottei esim. korvapunkit pääse leviämään tapahtumassa. Tässä vaiheessa fretille annetaan mm. näyttelyn osallistumisnumero, joka tulee laittaa näkyvälle paikalle ja ennen tuomarille menoa numero laitetaan kiinni kuljetuskoppaan.

Yleensä kantajat vievät fretin odottamaan vuoroaan kuljetuskopassa edellisen fretin ollessa tuomarin arvosteltavana. Näin näyttely sujuu hyvin, eikä tuomarille tule odottelua. Tuomari arvostelee fretin pöydällä sihteerin kirjatessa tuomarin mainitsemat miinuspisteet arvostelulomakkeeseen. Jos näyttelyssä on useampi tuomari, arvostelee kukin tuomari omaa luokkaansa. Joskus on myös mahdollista, että näyttelyssä useampi tuomari arvostelee fretit ja pisteistä lasketaan keskiarvo.

Jos saman luokan freteille tulee täsmälleen samoja pisteitä, saatetaan ne viedä uudestaan samanaikaisesti tuomarin nähtäväksi ja tuomari valitsee niistä mielestään paremman. Kun kaikki luokat on arvosteltu ja näyttelysihteerit ovat laskeneet frettien pisteet, valitsee tuomari tai tuomarit yhdessä värien parhaat, ikäluokkien parhaat sekä lopulta myös näyttelyn parhaat (BIS ja VSP). Näiden valitsemisessa on hieman vaihtelua näyttelystä riippuen. Fretit saatetaan viedä joko kuljetuskopassa tai sitten kantajat pitävät frettiä sylissä ja tuomari(t) valitsee mieluisensa jokaiselle tittelille.

Kun kaikki valinnat on tehty ja kunniakirjat kirjoitettu, on palkintojen jaon aika. Palkintoa noudettaessa fretti otetaan sylissä mukaan. Yleensä ensin jaetaan luokkien sijoittuneet (ensimmäinen, toinen, kolmas jne. luokan koosta riippuen). Näiden jälkeen vaihtelevassa järjestyksessä palkitaan valioituneet, tuomarin suosikki, värit, ikäluokat ja mahdolliset muut palkitut. Välillä näyttelyissä on esimerkiksi yleisön suosikki, järjestäjän suosikki tai kaunein aitaus tms. kilpailuja. Viimeisenä palkitaan näyttelyn paras kaksikko.

Lopuksi pakataan tavarat ja pidetään huoli siitä, että oma paikka jää siistiksi. Näyttelyjärjestäjä jakaa myös frettien arvostelulomakkeet ja niissä on usein kommentteja siitä, minkä takia pisteitä on vähennetty tai jos tuomari on tykännyt erityisesti jostain fretin piirteestä. Tulokset tulevat usein myös nettiin pisteineen.

Valioituminen

Kun fretti on osallistunut useampaan näyttelyyn ja saavuttanut tarvittavat sijoitukset, on sillä mahdollisuus valioitua kyseisessä näyttelyssä. Valioitumiseen vaaditaan seuraavat sijoitukset näyttelyistä, jotka ovat kaikille avoimia sekä joissa on ollut vähintään 50 frettiä:

Suomessa järjestettävät näyttelyt

PK-fretit järjestää 2 näyttelyä vuodessa: KesäPiknikin ja Capitalin. Suomen Frettiliitto puolestaan järjestää syksyisin Finnish Ferret Festivalin (lyhyemmin FFF). Muita SFL:n jäsenyhdistysten näyttelyitä ovat esimerkiksi West Coast Winter Ferret Show (WCWFS) ja TammerFerret. Lisäksi vuonna 2015 järjestetään aktiivisten harrastajien toimesta ensimmäistä kertaa Valentine's Ferret Show.

Innokkaimmat näyttelyharrastajat kiertävät myös ulkomailla näyttelyissä ja näyttelyitä löytyy mm. Tanskasta ja Virosta. Ulkomaille lähtiessä on pidettävä huoli vaadittavista rokotuksista (penikkatauti ja rabies) ja fretillä tulee olla EU-passi.