PK-Fretit

Ruoka- ja juoma-astiat

Fretit kaatavat mielellään ruokakupin ja siksi kupin on hyvä olla painava tai muuten vaikeasti kaadettavissa. Sama koskee fretin juoma-astiaa. Freteillä on oltava aina puhdasta vettä saatavilla, joten jyrsijöille tarkoitettu iso juomapullo on tähän tarkoitukseen sopiva. Vesi pysyy pullossa puhtaampana, kuin avoimessa juoma-astiassa. Vesi on hyvä vaihtaa pulloonkin päivittäin. Avoimen vesikupin veden saattaa joutua vaihtamaan useitakin kertoja päivässä, koska fretti likaa veden nopeasti tassuillaan ja läikyttää sitä lattialle. Avoimen vesiastian etu on kuitenkin siinä, että siitä fretti saa helposti juotua riittävästi vettä.

Hiekkalaatikko

Fretin hiekkalaatikoksi sopii kissojen hiekkalaatikot tai mitkä tahansa riittävän matalareunaiset muovilaatikot. Osassa kaupoista ostettavissa hiekkalaatikoista yksi reuna on madallettu, josta fretti pääsee helpommin kiipeämään laatikkoon. Hiekkalaatikossa voi käyttää kissanhiekkaa tai puupellettejä. Kissanhiekkoja on paakkuuntuvaa ja paakkuuntumatonta. Hiekkojen rakenne vaihtelee karkearakenteisista (soramaisesta) aina kissanhelmiin ja aivan hienoon hiekkaan asti.

Freteille yleensä suositellaan paakkuuntumatonta kissanhiekkaa tai puu-/paperipellettejä. Paakkuuntuva hiekka on helpommin siivottavaa, mutta saattaa aiheuttaa ongelmia joutuessaan esim. fretin hengitysteihin. Hiekkalaaduissa ja pelleteissä on myös eroja hajujen muodostumisen suhteen. Hienompirakenteinen hiekka puolestaan tarttuu helposti fretin tassuihin ja hiekkaa kulkeutuu ympäriinsä. Fretit yleensä oppivat tiettyyn hiekkaan tai pelletteihin ja vaihdettaessa hiekkalaatua kannattaa varautua totuttamaan fretti siihen uudelleen. Fretti saattaa tällöin vierastaa hiekkalaatikkoa tai jopa käyttää sitä leikkipaikkana ja tehdä siellä "kaivuutöitä".

Mikäli huone tai huoneet, joissa fretti liikkuu vapaana ovat suuria, kannattaa hankkia useampi hiekkalaatikko, jotta laatikko olisi helpommin löydettävissä hädän yllättäessä.

Häkki ja aitaus

Häkki ei missään nimessä ole välttämätön, vaan suositeltavampaa on rajata fretille asunnosta oma alue tai kokonaan oma huone, ellei fretti voi olla koko asunnossa turvallisesti vapaana. Monella häkki onkin käytössä vain ruokintapaikkana tai riippumattoja varten.

Fretti ei ole häkkieläin ja sitä ei tule pitää suljetussa häkissä useita tunteja päivässä. Jos kuitenkin joudut laittamaan frettisi välillä häkkiin, on sen oltava riittävän iso. Terraario ei sovellu fretille. Eläinsuojelusäädöksen mukaan fretin häkin tai muun pitopaikan pinta-alan on oltava vähintään 1 m² ja korkeuden vähintään 0,6 m. Jos samassa häkissä pidetään useita frettejä, on tilaa oltava eläintä kohden vähintään 0,35 m². Tämä on kuitenkin erittäin pieni tila ja fretti todennäköisesti tylsistyy nopeasti, jolloin voi aiheutua erilaisia ongelmia.

Häkissä on oltava nukkumapaikkoja (pehmusteita, riippumatto, pesäkolo ym.), ruoka- ja juoma-astia, hiekkalaatikko ja virikkeitä. Häkissä voi olla useita kerroksia ja sinne voi rakennella putkia ja tunneleita. Koska fretti kiipeilee mielellään, on huolehdittava että se ei pääse putoamaan häkissäkään liian korkealta ja loukkaa näin itseään. Häkin yhtenä ongelmana on kalterit, joita osa freteistä saattaa hampaillaan kiskoa erittäin sinnikkäästi ja silloin on vaara hampaiden vaurioitumisesta. Meteli saattaa myös olla melkoinen ja rasittava omistajallekin.

Häkin sijasta voit myös hankkia freteille soveltuvan aitauksen (esim. PlayPen). Sen saa näppärästi kasaan, kun sitä ei tarvitse ja sitä on myös helpompi kuljettaa mukana esim. mökille tai näyttelyyn. Playpenillä voit myös rajata fretille turvallisen alueen. Ketterimmät yksilöt saattavat päästä kiipeämään aitauksesta pois, mutta tämän estämiseen on erilaisia tapoja fiksaamalla aitausta yläreunasta. Lyhyitä aikoja osa freteistä pysyy myös koirille myytävissä kangasaitauksissa/kevythäkeissä. Näiden kanssa kannattaa kuitenkin tarkkailla, ettei fretti saa vetoketjua auki tai kaivaudu läpi materiaalista.

Ulkoaitaus

Pihalle voi rakentaa fretille ulkoaitauksen, jossa varmasti viihdytään pitkiäkin aikoja kerrallaan. Huomioon tulee ottaa turvalliset ja kestävät materiaalit sekä se, ettei fretti pääse kaivautumaan tai kiipeämään aitauksesta ulos. Ulkona viihdytään myös talvella, mutta aitauksessa tulee kuitenkin olla fretille riittävän lämmin pesä/nukkumapaikka. Kun fretti viettää riittävästi aikaa ulkona, tulee myös talviturkista paksumpi ja se tarkenee ulkona paremmin.

Temput ja lelut

Fretti oppii helposti seisomaan takajaloillaan

Fretit ovat älykkäitä eläimiä ja runsaalla palkitsemisella ne voivat oppia myös tekemään temppuja, kuten kierimään tai seisomaan takajaloillaan. Apuna koulutuksessa voi käyttää naksutinta/klikkeriä. Fretit oppivat myös hyvin tulemaan omistajan luokse, kun käytät tiettyä kutsua tai vihellystä. Tarkempia ohjeita ja ideoita koulutukseen kannattaa kysellä omistajilta. Myös agilityn fretit taitavat hyvin, kunhan omistaja osaa oikealla tavalla houkutella lemmikkinsä etenemään esteillä.

Lelujen kanssa saa olla tarkkana, mutta aktiivisena ja leikkisänä eläimenä ne kuuluvat ehdottomasti fretin arkeen. Varsinkin jos kyseessä on ainoa fretti, tulee pitää huoli riittävästä aktivoinnista. Muuten fretti saattaa itse keksiä tekemistä ja aiheuttaa tuhoja asunnossa ja mahdollisesti myös vaarantaa terveytensä. Kissojen ja koirien lelut voivat olla freteille sopivia, kunhan kiinnittää huomiota niiden kestävyyteen ja tarkkailee lelujen kuntoa. Varsinkin muovilelujen kanssa pitää olla tarkkana, sillä fretti voi purra niistä paloja irti ja pahimmillaan on vaara suolitukoksesta. Aktivointilelut ja mikrosiruhiiret sekä erilaiset kilisevät tai rapisevat pallot yms. ovat hyviä. Fretit tykkäävät myös saalistamisleikeistä, joten erilaiset kissojen onkilelut ovat monen suosiossa. Muoviputket ovat myös erittäin suosittuja ja sopivan pätkän voi ostaa vaikkapa rautakaupasta. Freteille on myös omia leikkiputkia, mutta ne saattavat isommille uroksille olla kuitenkin liian pieniä.

Kuljetuskoppa

Fretin kuljettamiseen, esimerkiksi eläinlääkärissä käyntiä varten, on hyvä olla kuljetuskoppa. Kopan on oltava niin tilava, että fretti mahtuu siellä kunnolla liikkumaan. Kissojen kuljetuskopat soveltuvat hyvin myös freteille, esim. Atlas 10 tai 20 on sopiva. Jos kuitenkin matkustat pitkiä matkoja, kannattaa ostaa isompi kuljetuskoppa, jonne mahtuu myös hiekkalaatikko ja nukkumapaikaksi voit virittää sinne riippumaton. Kuljetettaessa frettiä kopassa on huomioitava, että fretin virtsaamis- ja ulostamistarve on tiheä ja fretin on päästävä ulos tarpeilleen riittävän usein. Fretille on oltava tarjolla vettä myös kuljetuksen aikana.

Nukkumapaikka

Kankaat, erilaiset pesäkolot, donitsipedit ja pehmustetut laatikot soveltuvat hyvin fretin nukkumapaikaksi. Useimmat fretit rakastavat riippumista, joten riippumatot ja -putket ovat mainioita nukkumapaikkoja freteille. Valitettavasti frettien maku nukkumapaikkojen suhteen on joskus hyvin erilainen kuin ajattelemme ja fretti hakeutuu mitä ihmeellisimpiin koloihin nukkumaan (kaappeihin, vetolaatikoihin, sohvatyynyjen väliin, laukkuihin ym.) Muista siis aina katsoa mihin istut tai astut.

Valjaat ja hihna ulkoiluttamiseen

Freteille tarkoitettuja valjaita myydään eläinkaupoissa. Etenkin talviaikaan urosfretit saattavat kuitenkin olla niin isokokoisia, että frettien valjaat eivät riitä. Tässä tapauksessa voi käyttää pieniä kissanvaljaita tai ostaa käsintehdyt frettivaljaat, joita välillä myydään esimerkiksi frettinäyttelyissä tai netin kautta. Valjaat ovat säädettävissä fretillesi sopivaksi ja niitä kannattaa kokeilla ennen ulkoilua sisätiloissa varmistaakseen, että fretti ei pääse luiskahtamaan irti valjaista. Osa freteistä osaa kiemurrella irti hyvin säädetyistäkin valjaista, joten frettiä ulkoiluttaessa tulee olla valppaana. Talutushihnan on hyvä olla materiaaliltaan kevyt. Kissoille tarkoitetut pienet sisäänkelautuvat flexi-taluttimet soveltuvat myös freteille.

Kynsileikkurit

Fretin kynnet kasvavat nopeasti ja ne on leikattava säännöllisesti. Kynnet leikataan varovasti eläinkaupasta saatavilla kissoille tai jyrsijöille tarkoitetuilla kynsileikkureilla.

Turkinhoito

Frettiä ei ole suositeltavaa eikä tarpeellista pestä ihon kuivumisen vuoksi. Jos frettisi on kovin likainen esimerkiksi ulkoilun jälkeen, fretin pesuun voi käyttää eläimille tarkoitettuja mietoja shampoita. Yleensä kuitenkin pelkkä kevyt vesipesu riittää. Karvanlähdön aikaan Furminator on näppärä. Muulloin fretin turkki ei kaipaa harjausta.

Frettiturvallinen tila

Fretin pääsy pieniin, vaarallisiin koloihin on syytä estää (esimerkiksi huonekalujen sokkelikot, ilman vaihtoaukot, kodinkoneiden alustat).

Fretit ovat taitavia kiipeilemään ja saattaa hypätä yllättävänkin korkealle ja pitkälle. Huolehdi, että fretti ei pääse kiipeämään liian korkealle ja pudotessaan voi satuttaa itseään. Fretit keksivät yllättäviä reittejä kiipeilläkseen kiinnostaviin paikkoihin. Varmista ettei fretti kiipeillessään pääse pudottamaan särkyviä esineitä.

Varmista ettei tuuletusikkunoiden ja -luukkujen edessä ole mitään, minkä päältä fretti voi kiivetä tai hypätä ikkunalaudalle tai avoimelle ikkunalle.

Estä fretin pääsy vesipaikkoihin, joissa on hukkumisvaara, esim. akvaariot ja wc-pytyt. Myös pesukone ja astianpesukone voivat koitua fretin kohtaloksi.

Mullan kaivaminen ja kukkaruukkujen kaataminen on freteille mieluista puuhaa. Tarkista että kukkaruukut ovat frettien ulottumattomissa tai muuten suojattu. Varmista myös, ettei fretin ulottuvilla olevat huonekasvit ole myrkyllisiä.

Ota huomioon, että fretit ovat taitavia avaamaan kaappeja ja laatikoita.

Käsilaukkuja, reppuja tms. ei kannata jättää fretin ulottuviin, jos niiden sisällä on mitään fretille vaarallista.

Pienetkin määrät lääkkeitä voivat tappaa fretin ja uteliaana eläimenä fretti saattaa pureskella lääkepakkauksesta läpi. Säilytä siis lääkkeet turvallisessa paikassa.