PK-Fretit

Fretin tarvikkeet

Ennen fretin kotiutumista kannattaa olla jo jonkin verran tarvikkeita hankittuna. Tarpeellisia ovat ainakin kuljetuskoppa, ruoka- ja juoma-astiat, kynsisakset ja hiekkalaatikoita. Nukkumapaikoiksi sopivat riippumatot, viltit ja esimerkiksi kissan/koiran pedit. Lisäksi erilaisia fretille sopivia leluja on hyvä olla paljon. Marshallin frettiaitaus (Ferret Playpen) on erittäin kätevä, sillä se on helppo ottaa matkalle mukaan ja sillä saa tarvittaessa rajattua fretille sopivan alueen. Ulkoilua varten tarvitaan fretille sopivat valjaat ja hihna.

Esimerkki eläinlääkärikuluista

Kyseiset fretit ovat kerran implantoituja ja ovat pysyneet suht hyvin terveinä, joten eläinlääkärikäyntejä ei ole hirveästi tullut. Osa vuosittaisista rokotuksista/terveystarkastuksista on tehty joukkorokotusten yhteydessä, joten siinä on säästynyt hyvin rahaa. Esim. Fretti 2 on kaksi kertaa saanut rokotuksen hintaan 65-70€ käynti, kun taas joukkorokotuksissa hinta on ollut noin 30€.On kuitenkin hyvä varautua yllättäviin eläinlääkärikuluihin. Kannattaa myös muistaa, että fretti pienenä eläimenä voi hyvinkin nopeasti mennä heikkoon kuntoon ja eläinlääkäriin menoa ei kannatta jäädä liian pitkäksi aikaa pähkäilemään. Jos sattuu tapaturma esim. pyhänä ja eläinlääkäriin on päästävä heti, niin kulut saattavat jo kertakäynnillä nousta isoiksi. Vakuutusyhtiöt eivät yleensä suostu frettiä vakuuttamaan.

Ruokakulut

Ruokakulut vaihtelevat frettien lukumäärän ja koon mukaan. Iso uros luonnollisesti syö enemmän kuin pieni naaras. Ruokaa fretillä saa olla koko ajan tarjolla, sillä ne harvoin syövät liikaa (huom: talvea kohti painoa kuuluukin kertyä). Lisäksi kustannuksiin vaikuttaa ruokavalio eli syökö fretti kuivaruokaa, raakaruokaa vai molempia. Fretin olisi hyvä kuitenkin saada esim. kanankauloja tai -siipiä viikottain, koska ne pitävät hampaat hyvässä kunnossa.


Raakaruokinnassa fretti syö enimmäkseen siipikarjaa ja jyrsijöitä. Raakaruokintaan erikoistuneista liikkeistä (mm. Vauhti-Raksu, Murren murkina) myydään barftuotteita n. 2.50€ - 6€/kg. Jyrsijät ja tiput myydään usein kappalehinnalla. Raakaruokinnan kustannukset vaihtelevat suuresti sen mukaan, kuinka ison erän pystyy kerralla ostamaan.