PK-Fretit

Apua! Frettini karkasi

Fretit ovat vikkeliä ja mahtuvat kulkemaan pienistäkin raoista. Voi siis tulla vastaan tilanne, jossa fretti pääsee karkaamaan esim. oven raosta tai avonaisesta ikkunasta. Jos fretti on karannut, on hyvä ilmoittaa siitä mahdollisimman monessa paikassa. Alla on listattuna muutamia hyviä esimerkkejä:

On myös erityisen tärkeää ilmoittaa mahdollisimman nopeasti naapureille ja lähistöllä liikkuville kadonneesta fretistä ja laittaa alueelle katoamisilmoituksia kuvilla varustettuna. Kannattaa myös rohkeasti pyytää apua etsintöihin mm. frettiliiton ja pk-frettien puolelta. Fretin kiinniottamiseen voi käyttää elävänä pyytävää minkkiloukkua, johon on esimerkiksi laitettu tutun hajuinen viltti päälle ja sisälle ruokaa. Loukkuja voi pyytää lainaan esim. PK-Frettien tai SFL:n kautta (osalla jäsenistä on omia loukkuja kaiken varalta). Etsinnässä voi käyttää apuna vinkulelua, jos fretti yleensä ääneen kuullessaan on tullut luokse. Myös Etsijäkoiraliittoon voi ottaa yhteyttä ja koiran avulla jäljittää karkuria.

Tärkeää etsinnöissä on pysyä rauhallisena ja edetä järjestelmällisesti. Yleensä fretit hakeutuvat asutusten lähelle ja saattavat mennä esim. rakennusten alle tai ulkorakennuksiin ja osa saattaa pyrkiä ovista sisään. Kiimaiset fretit saattavat edetä vauhdilla pitkiäkin matkoja, mutta mikäli kyseessä on leikattu/kemiallisesti kastroitu tai steriloitu fretti, on hyvin todennäköistä, että fretti pysyy karkupaikan lähistöllä.


Ulkoilemassa