PK-Fretit

Fretti ja terveys

Rokottaminen

Fretti pitää rokottaa vuosittain penikkatautia vastaan. Myös vuotuinen eläinlääkärin tarkastus on suotavaa. Kaikki naarasfretit tulee leikata tai implantoida (Suprelorin implantti), sillä naaraan kiima ei katkea luonnostaan. Sen seurauksena eläin voi saada asplastisen anemian, johon se kuolee. Uroksia ei ole pakko leikata, mutta kiiman aikana ne haisevat voimakkaasti, merkkailevat paikkoja ja ovat aggressiivisempia, joten leikkaamista tai implantointia suositellaan. Uroksen kiima kestää pitkään ja jos taloudessa on myös muita frettejä, tulee ne todennäköisesti pitää erillään. Leikkausta ei suositella ennen kuin fretti on täysikasvuinen, mutta implantin voi laittaa jo ensimmäisen kiiman aikana.


HammashuoltoHampaita kannattaa tarkkailla, sillä fretit ovat alttiita onnettomuuksille ja varsinkin kulmahampaat saattavat katketa. Jos hampaan väri alkaa muuttua tai ikenet punoittavat, saattaa hampaan joutua poistamaan. Pahimmillaan hoitamaton hammas voi aiheuttaa verenmyrkytyksen. Freteille voi kertyä myös hammaskiveä, jonka pystyy poistamaan eläinlääkärissä. Luisen lihan syöminen auttaa frettiä pitämään hampaat puhtaina.

Korvia puhdistetaan tarpeen mukaan esimerkiksi kostutetulla vanulapulla. Vanupuikkojen kanssa kannattaa olla varovainen, ettei vahingoita korvaa. Mikäli korvissa näkyy paljon tummaa eritettä ja fretti rapsuttelee korviaan tai ravistelee päätään, saattaa kyseessä olla korvapunkit. Jos fretti ei malta olla paikoillaan korvien puhdistuksen aikana, kannattaa pyytää toinen henkilö avusi. Lisäksi voi tarjota fretille öljyä tai vitamiinitahnaa, jolloin fretin huomio kiinnittyy muualle. Sama tekniikka toimii myös kynsiä leikatessa. Kynnet leikataan noin parin viikon välein.

Koulutus

Frettien kouluttaminen on työläämpää kuin koiran tai kissan, ja se vaatii paljon kärsivällisyyttä. Kova työ, ja ennen kaikkea kärsivällisyys, tuottaa kuitenkin lopulta valloittavan lemmikin. Palkkioina koulutuksessa voi käyttää esimerkiksi lohiöljyä tai kuivalihaa. Vitamiinitahnoja (Nutri-plus tms.) ei kannata kuitenkaan antaa liikaa, sillä ne sisältävät paljon melassia, joka on enimmäkseen sokeria ja vitamiinien yliannostuskaan ei ole hyvästä.

Pureminen

Jalkafetissi Fretit käyttävät hampaitaan niin leikkiessään kuin vihoissaankin. Niille täytyykin opettaa pienestä pitäen, ettei ihmisiä saa purra. Jos ja kun fretti puree sylissä olleessaan, odota fretin rauhoittumista ennen kuin päästät sen vapaaksi. Muuten fretti voi oppia pääsevänsä sylistä pois puremalla. Osa freteistä tykkää näykkiä jalkoja ja silloin ei kannata juosta karkuun, ettei fretti innostu entisestään jahtaamaan ja puremaan. Hyvästä käytöksestä kannattaa kehua ja palkita. Useimmiten fretti puree leikkiessään, eikä tarkoituksella yritä vahingoittaa. Frettimäisellä sähinällä voit ilmaista, ettet tykkää fretin käytöksestä. Sitruuna tai muut (myrkyttömät) kitkerät aineet siveltyinä käsiin ja muihin paljaisiin kohtiin hillitsevät myös fretin intoa näykkiä.

Välillä fretti voi purra lukkopurennalla, jolloin se ei päästä kovinkaan helpolla irti kohteestaan. Sormen työntäminen poikittan fretin suun perälle tuntuu fretistä epämiellyttävältä. Jos se ei kuitenkaan halua päästää sormesta irti, niin hetkellinen sierainten peittäminen saattaa auttaa. Toimiva keino voi myös olla veden kaataminen fretin päälle, jolloin se saattaa hätkähtää ja päästää irti. Fretti on laumaeläin, joten eristäminen häkkiin tai kuljetuskoppaan muutamaksi minuutiksi ja sen huomiotta jättäminen voi hyvinkin tehota ja antaa samalla omistajalle pienen hermolevon.


Kokeneemmilta fretin omistajilta voi ja kannattaakin kysyä neuvoja, mikäli fretti on hankala. Tarvittaessa moni varmasti suostuu näyttämään käytännössä eri tapoja käsitellä frettiä ja voi jopa tulla paikan päälle auttamaan. Suurin osa omistajista suosittelee koulutuksessa positiivista lähestymistapaa ja palkitsemista hyvästä käytöksestä. Aiemmin käytössä olleet niskaote ja alistaminen eivät ole enää suositeltavia, sillä niillä saatetaan aiheuttaa fretille pelkotiloja ja toiset fretit voivat niskaotteessa olla entistä agressiivisimpia.

Hiekkalaatikko

Fretti ei ole kuin kissa ja sisäsiistiksi opettaminen vaatii runsaasti kärsivällisyyttä. Opettamisesta huolimattakin vahinkoja sattuu. Fretit eivät kulje pitkää matkaa laatikolle, joten niitä kannattaa laittaa useampia ympäri huonetta/asuntoa. Kouluttaminen on helpointa aloittaa häkissä, jonka jälkeen fretti oppii helpommin käyttämään myös muita laatikoita. Laatikoiden sisällöksi sopivat parhaiten puupelletit. Fretit käyvät yleensä laatikolla hieman heräämisen jälkeen ja noin 2-4 tunnin kuluttua syömisestä. Kannattaa kuitenkin olla tarkkaavainen, sillä fretit oppivat nopeasti teeskentelemään. Kun fretti on käynyt laatikolla kannattaa sille antaa välittömästi herkkupala. Yksilöllisiä eroja hiekkalaatikkoon osumisessa on paljon; toiset ovat lähes 100% sisäsiistejä, kun taas toiset eivät meinaa millään osua hiekkalaatikkoon. Osalla toimii parhaiten sanomalehdet tai "puppy trainer"-alustat, joita voi laittaa myös hiekkalaatikon viereen, mikäli huteja tulee paljon.

Uusiin tiloihin muuttaessa opetus täytyy aloittaa pitkälti alusta, ja fretit valitsevat todennäköisesti itse oman laatikon paikkansa. Ei-toivottuja alueita voi peittää vanhoilla paidoilla, pyyhkeillä tms., jolloin ne voidaan helpommin käsittää nukkumapaikkoina. Yleensä vessapaikkoina toimivat nurkat, mutta välillä huteja voi protestina ilmestyä vaikka keskelle lattiaa tai ovien eteen.

Väärät paikat kannattaa nopeasti siivota, jollakin ikävän hajuisella aineella. Esim. viinietikka saa fretin karttamaan aluetta, jolloin se etsii mieluummin seuraavan vessapaikan. Kannattaa joka tapauksessa muistaa, että fretistä ei koskaan tule täysin sisäsiistiä. Markkinoilla on myös tehokkaita hajunpoistavia siivousaineita, joilla hudit ja hajut saa näppärästi siivottua.


Ulosteita kannattaa tarkkailla, sillä niistä voi huomata mahdolliset sairaudet. Nappularuokitulla fretillä ulosteet ovat kiinteitä ja värivaihtelua ei oikeastaan ole. Raakaruokinnassa ulosteen ulkonäköön vaikuttaa paljolti se, mitä on syöty: sisäelimet aiheuttavat tummia, melko löysiä ulosteita ja kokonaan syödyt saaliseläimet (esim. hiiret) tulevat ulos karvaisina pötkylöinä. Jos ulosteet ovat löysiä, vihertäviä tai rakeisia, saattaa kyseessä olla jokin tauti tai sairaus. Ripuloivan fretin riittävästä nesteytyksestä tulee pitää huoli ja tarvittaessa eläinlääkäri voi antaa nesteytyspiikin niskaan. Kuvia erilaisista ulosteista ja niiden aiheuttajista löydät mm. TÄÄLTÄ (Holistic Ferrets - englanninkielinen).